Var så goda! Här hittar Ni länkar till allt möjligt. Det är ingen komplett samling, men det kommer att ge Er en start. Det mesta av det jag skrivit är hämtade från dessa ställen. Om Ni söker på Google kommer Ni att få en uppsjö av träffar. Det finns mycket klipp och animationer att beskåda på youtube.se. Alla länkar öppnas i ett nytt fönster och jag har angett inom parantes, vilket språk länken är på. Länksamlingen här är oerhört långt ifrån komplett. Avsikten här, är att ge Er en puff i rätt riktning.

Kontakt med andra som drabbats

Jag vet att en del är väldigt anti mot Facebook. Själv är jag kluven till Facebook trots att jag är där. Men när det gäller att få kontakt med andra drabbade, läsa deras historier och utbyta erfarenheter, så rekommenderar jag verklige att Ni skaffar ett Facebookkonto, om Ni inte redan har det. Det är faktiskt värt det. Att ställa frågor och förmedla känslor och tankar är fullt okej här. Det finns även webbplatser utanför Facebook, men det viktigaste är att Ni kan av länkarna snabbt lista ut att NI ÄR INTE ENSAMMA OCH DET FINNS ANDRA ATT PRATA MED!

Patientföreningen Aortadissektionsföreningen Skandinavien. En nybildad förening (19 september 2014) som jag tillsammans med 16 andra har varit med och grundat. Detta är världens första patientförening för denna sjukdom och är öppen för drabbade och anhöriga. Föreningen skall bygga en websida och finns även på Facebook. Jag hjälper gärna till med att Ni får kontakt med föreningen.

Gruppen Aortic Dissection Scandinavia på Facebook. Det här är en sluten grupp och Ni kan skriva på svenska. Vad jag vet är detta det enda forumet på skandinaviska. (svenska, danska). Att vi är en sluten grupp, betyder inte att vi vill vara ifred. Vi vill gärna bli fler i denna grupp (Trots att vi inte vill att det skall inträffa mer fall. Jag vet, det kan kännas lite motsägelsefullt). I denna lilla grupp kan vi vara personliga och det som skrivs där, syns inte ute på själva Facebook. Bara så Ni vet och det är orsaken till att vi är i en sluten grupp. Jag hjälper gärna till att förmedla kontakten.

Gruppen Survivors of Aortic Dissection på Facebook. Detta är en stor, öppen och aktiv grupp med många nationaliteter, som riktar sig till de som drabbats. De flesta är från USA, men andra nationaliteter finns representerade. Här kommunicerar man på engelska (naturligtvis). (engelska)

Gruppen Aortic Dissection Awareness Group på Facebook. Detta är en öppen grupp, där alla kan vara med. Beskrivning: "This group is for anyone who has survived an Aortic Dissection, had a family member or someone close to them die of an Aortic Dissection. It's for anyone who wants to learn more about what an Aortic Dissection is, what it's causes are and how deadly it is if not cuaght in time." Notera att denna grupp till skillnad från den förra även är till för icke bara de drabbade utan även för anhöriga. (engelska)

Gruppen Abdomnial Aortic Aneurysm Awareness på Facebook. En sluten grupp för de som drabbats av aortaaneurysm. Så här står det om denna grupp "Abdominal aortic aneurysms(AAA) are one of the top 10 causes of deaths in the world. AAA's are known as the silent killers and have many have been misdiagnosed as heart attacks. People over the age of 60 who have smoked or who have a family history of aneurysms should get an ultrasound or echo to check. Smokers are at a much larger risk for an aneurysm than non-smokers are. We welcome new members, but for privacy our posts can be seen by members only. To join, please request membership." (engelska)

Gruppen Aortic Dissection Survivors, Families and Friends på Facebook. En öppen grupp där även anhöriga till drabbade kan vara med och vara aktiva, vilket är minst lika viktigt. "Place to meet individuals and families whose lives and loved ones have been touched by aortic dissection." (engelska)

Aortic Dissection - England. Detta är en fristående webbplats för drabbade. Här finns också ett bra och trevligt forum. Kanske inte samma frekvens på inlägg som Aortic Survivors på Facebook. Det finns också intressanta länkar och en avdelning för de som tar warfarin (antikoagulerande medicin). Vidare kan Ni hitta bloggar här, foton och videoklipp. det finns en hel del att läsa här. Naturligtvis har de som drabbats av aortaaneurysm har en del att hämta här. (engelska)

Dessutom har vi en hel del personer som har skrivit böcker och gjort webbsidor om detta.

Benjamin Carey drabbades av en aortaaneurysm som upptäcktes i tid och han opererades. Ett år senare sprang han New York Marathon. Hans resa har han berättat i sin bok: Barefoot in November. Klart läsvärd. Benjamin driver även sajten Heartosuarus som fokuserar på de som genomgått öppen hjärtkirurgi. Även detta en läsvärd sajt. (engelska)

John Ritter är skådespelaren som dog av en aortadissektion. Han är känd från många TV-serier och filmer som Bad Santa, Felicity, Scrubs m.fl. En fond till hans minne skapades och då skapades också de berömda Ritterreglerna (the Ritter Rules). Även John Ritter finns på Facebook - The John Ritter Foundation for Aortic Health. (engelska)

John Jones har skapat sidan - The Bulletproof Myth - som behandlar detta faktum att "det händer inte mig" och att man skall kanske ta action innan något händer. Klart läsvärd websida, som manar till eftertanke och ger insikter. (engelska)

aorticdissection.com finns också ett forum. Det är bara att registrera sig och hoppa in i gemenskapen. Det kostar inget. (engelska)

Om Blodtryck

Det finns hur mycket som helst att läsa om blodtryck. Sök på Google på blodtryck och det kommer upp hur många träffar som helst. Information på lekmannanivå och till rent fackspråk - läkare emellan. Här får Ni fyra startlänkar att börja med.

Högtblodtryck.com. En grymt bra webplats som innehåller allt Du behöver veta om blodtryck och lite till. Rekommenderas varmt.

högt-blodtryck.se - ja namnet talar för sig själv. Det finns också en syster-sajt som heter lågt-blodtryck.se. Båsa dessa webbplatser har en lättläst information och som ger grunderna i denna lömska sjukdomer, som ibland också benämns "the silent death". (svenska) Dessa skall inte förväxlas med högtblodtryck.com

Sjukvårdsupplysningen i Västra Götaland har också en lättläst sida om högt blodtryck. Jag tycker att alla borde någon gång verkligen sätta sig och läsa igenom dessa sidor. Detta är viktig information. (svenska)

VÅrdinrÄttningar

Jag har ibland ondgjort mig över ineffektiv och resursslösande sjukvård. Men här kommer länkar till enheter där det fungerar och sjukvården håller absolut högsta klass. Jag är väldigt tacksam att jag hamnade i deras händer.

CIVA-enheten på Sahlgrenska sjukhuset. Denna enhet kommer alltid att nämnas med vördnad av mig. Det vär där mitt liv räddades. Här räknas även avd 96 - HIA in. Där jag hamnade direkt efter CIVA. (svenska)

Lite patientinformationsfilmer - bra sådana. Där finns bland annat CIVA med. (svenska)

http://www.sahlgrenska.se/sv/SU/Aktuellt/Nyheter/suNytt/Dagbocker-med-foton-hjalper-intensivvardspatienter-/

Större delen av min sjukhustid var på Östra Sjukhuset, Avdelning 357 - HIA. (svenska)  

Om hjÄrt- och kÄrlsjukdomar

Cardiac atheltics. Dr Lars Andrews som driver en fantastisk bra sajt om detta med att träna trots att man har hjärtsjukdomar. Här finns mycket att hämta. Bra forum också. Drivs av eldsjälen Lars Andrews, som själv är kardiolog. (engelska)

Hjärt- och lungfonden, en stiftelse som samlar in pengar till forskning. Där finns också mycket info om hjärt- och kärlsjukdomar och lungsjukdomar. Att vara medlem där kostar 300 kr/år, det är det minsta jag kan göra. (svenska)

Arytmicenter, en privatklinik i Stockholm som även har en hel del intressant information om arytmier. (svenska)

Arytmiguiden är en bra källa att gräva from information rörande hjärtarytmier. Det finns ju en hel del olika typer av detta. (svenska)

AHA - American Heart Association. En amerikansk motsvarighet till Svenska hjärt- och lungfonden. Här finns mycket att läsa. (engelska)

Om att leva med hjärtsjukdom och komma igen efter en sådan. (engelska)

En bra sida för de som drabbas av hjärtflimmer och arytmier. Bra forum finns det också där. (svenska)

ORDLISTOR OCH FÖRKORTNINGAR

En medicinsk ordbok på nätet. Här hittar Du även förkortningar, enhetsomvandlingar, läkemedelsberäkning etc.

Här är en engelskspråkig motsvarighet. De som skriver på engelskspråkiga forum använder mer än gärna förkortningar.

Ytterligare en lite förkortningsordlista på engelska.  

ANATOMI

En hyfsat lättläst anatomilektion om aortan. (engelska)

Här kan Du se en liten anatomi över aortan som också är hyfsat lättläst. ( engelska)

Även på Wikipedia kan Du läsa mer om aortans uppbyggnad. Den finns på svenska, men det finns mer att läsa på den engelska versionen. På båda dessa sidor länkas det vidare en hel del.

Om aortadissektion och aortaaneurysm

Här finns otroligt mycket att läsa om Du vill gräva vidare i detta. Här kommer ett axplock.

Hjärt- och lungfonden har gett ut en antal mycket bra skrifter inom olika områden där de bedriver forskning. Bland annt en mycket bra och läsvärd skrift om aortaaneurysm. Där finns även att läsa om artoadissektion. (svenska)

Här en artikel från Läkartidningen om aortadissektion. Det är skrivet på läkarspråk, men går att ta sig igenom med lite vilja och sunt förnuft. Efter ett tag så lärman sig att hantera de vanligaste uttrycken i dessa sammanhang, så att det bli möjligt att få grepp om sådan läsning. Denna typ av läsning finns det mycket av på Internet.

Ett medicinkompendium för läkarstudenter om arotadissektion. Även här på läkarspråk. (svenska)

Läkarföretaget Medtronic skriver om aortadissektion lite mer på lekmannaspråk. (svenska)

Info om aortadissektion som finns på Stockholms läns landsting - janusinfo. (svenska)

Sajten Medicinska PM skriver om aortadissektion. (svenska)

Brian S Tinsley har skapat webbplasten aorticdissection.com. Här finns hur mycket som helst att läsa om och det är rikligt med länkar att fara vidare på. Mycket bra ställe och ett bra forum. (engelska)

International Registry of Acute Aortic Dissection - IRAD - patientinformation för patienter med aortadissketion. (engelska)

Patientsida för de som har Marfans Syndrom - en sjukdom som ger mycket hög risk för aortadissektion. (engelska)

Kim Jones har gjort en webbsida där hon har som mål att samla info om aortadissektion. En snygg länksamling kan man säga. Snyggare än den här... (engelska)

Medicinering och kosttillskott

Svenska FASS, ett givet ställe att gå till när det skall knapras piller. (svenska)

L-arginin är ett kosttillskott jag tar, som ett naturligt komplement till statiner. (svenska)

Blodtrycksmediciner, här ges en snabbgenomgång av de olika typerna av blodtrycksmediciner. Rekommenderar att Ni läser denna lilla info. Bra att känna till när Ni medicinerar. (svenska)

Statiner är en blodfettssänkande grupp av mediciner med biverkningar. Det diskuteras vilt hurvida denna medicin är bra eller inte. Här kan Ni läsa grundfakta på wikipedia. Gör en sökning på google på statiner, sedan lär Ni ha sysselsättning. (svenska)

Svenska Livsmedelsverkets fakta om kosttillskott. (svenska)

En sida om dashdieten - DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) - en speciell kost som sänker blodtrycket. (engelska)

Ytterligare en DASH-länk. (svenska)

PERSONLIGA WEBSIDOR OCH BLOGGAR

Min hemsida. Den handlar mest om träning och min väg till mitt stora mål - Badwater Ultramarathon (svenska)

Min blogg. Skriver här dagligen i alla fall två gånger. Den handlar mest om min väg till Badwater. Men jag skriver även om min aortadissektion, behandling och livet efteråt. Uppblandat med lite åsikter. (svenska)

Kevin Morgan eller FitOldDog som han kallar sig ute på nätet, En riktigt aktiv herre som råkat ut för en aortaaneurysm och driver sajten Athletewithstent. Den handlar mycket om träning och att komma tillbaka och som han gör det. Här finns mycket att läsa och han har också skrivit en bok om träning med aortaproblem - Aortic Surgery recovery guide. Underbar snubbe - 70+, han ser inga problem bara möjligheter. Det var bland annat den här sajten som gav mig hoppet tillbaka. (engelska)

Läkaren Peter Tsai har startat upp en kampanj om att skapa upp ett allmänt medvetande om aortadissektion och aortaaneurysm. Han kallar sig "an aortic warrior". En kamp som jag också anslutit mig till. Därav denna webbplats. Peter är en av eldsjälarna på Facebookgruppen Survivors of aortic dissection. Nu har han startat upp en webbplats (juni 2013) för oss - aortic warriors. Syftet och innehållet påminner lite om denna webbplats. (engelska)

Kevin Songer bloggar om sin aortadissektion. Han har även Marfans syndrom och hans barn har också fått denna diagnos. Han skriver om aortadissektion, för blodtrycksdagbok och har även gjort en tidslinje med sin sjukdom. Väldigt bra blogg. (engelska)